Het leven positief bekijken

En daar stonden we opeens, oog in oog met de driehonderd schapen van de stadsherder. Het begon als een heerlijke wandeling over de dijk langs het Reitdiep met hond Suus. Lekker genieten van de zon en Suus van het water die vervolgens even lekker lag te rollen in het gras.

Suus oog in oog met de Stadskudde

Alleen aan het eind van de dijk was het pad en dijk afgesloten met schapengaas waar zwakstroom op staat. Mopperend loop ik met Suus terug richting de weg, geen schapen wel afgesloten, wat dat toch voor nut heeft.

Dat dat nut heeft werd me snel duidelijk, daar kwam de stadskudde van zo’n 300(!) schapen vanaf de weg de dijk opgelopen…. Oeps!

Nu moet je weten dat Suus al bang is voor een schapenvacht, ze loopt er met een hele grote boog omheen op de rommelmarkt of weigert en trapt boven op de rem, geen land meer mee te bezeilen.

Er langslopen was dus geen optie, dan maar terug richting het gaas waar ik meende te herinneren dat je nog net langs het water zou kunnen lopen. Suus via het water en ik over de stenen die langs de kant in het water liggen. Zo ben ik er langsgekomen, hopend dat ik vooral niet om zou vallen tegen het gaas aan.

Metafoor op het leven
Als een metafoor op het leven, bedacht ik me. Soms loop je tegen dingen aan waar je totaal niet op hebt gerekend. Wat als een zware last op je af kan komen.

Maar als je even een moment neemt en op een afstand kunt kijken, is er altijd een weg waar je langs kunt. En ja het is soms klauteren, je branden aan brandnetels of je glijdt weg om vervolgens weer omhoog te krabbelen.  

Maar als je het pad dan weer ziet en je je weg weer hervat voelt het dubbel zo goed dat je de ervaringen mee kunt nemen in je leven.

Positieve Psychologie
Deze week ben ik begonnen met maar liefs twee studies; Positieve Psychologie en Lifecoach omdat ik merk dat mensen in mijn Jikiden Reiki praktijk niet alleen maar komen met pijn klachten, heel vaak hangt het samen met dingen die tegen zitten of waar je verdriet van hebt.  En zo kan het leven eruit komen te zien als een kudde schapen die op je afkomt, waar je doorheen moet of voor moet uitwijken.

Positieve Psychologie kwam ik niet toevallig tegen op een inspiratie bijeenkomst van mijn werk. Het sluit heel mooi aan bij de gedachten van het Boeddhisme en de Kabbala leer. Positieve Psychologie is ook wetenschappelijk onderbouwd en goed toepasbaar als (life)coach. Ik hoop hier heel veel van te leren en vooral ook uit te voeren in mijn praktijk. Wordt vervolgd!

Geniet van het leven!

Wandelen met een glimlach

Wandelen langs het Reitdiep met een glimlach

Het is vaak zo als je je ergens in verdiept duikt er overal wat op over het onderwerp en word je overspoelt met toevalligheden wat verband houdt met je onderwerp.

Alhoewel toevallig? Er is ook wel een bepaalde overtuiging dat je dit op de een of andere manier uitstraalt wellicht via je brein of kruinchakra wie zal het zeggen.

“Meditatie zou een vak op school moeten zijn”
Zo kwam het filmpje van neuroloog Steven Laureys voorbij “meditatie zou een vak op school moeten zijn”. Bij het zien van het filmpje waarbij de neuroloog uitlegt waarom meditatie zo belangrijk is voor ons brein, zit er nog een gast aan tafel die verteld wat voor een positieve uitwerking mediteren op hem had.

Bubbels in je hoofd
En dat verhaal kwam mij zeer bekend voor, bepaalde gebeurtenissen in je leven neem je mee. Soms je hele leven lang zonder dat je in de gaten hebt dat je het bij je draagt en zoveel impact op je heeft en je afvraagt waar dat toch vandaan komt. Zo had ik, voor ik intensief ging mediteren, altijd dat mijn ego/gedachten me vertelde dat ik het, werk, opleiding, niet zou kunnen doen. Altijd maar de gedachten dat kan jij niet, laat maar, begin er maar niet aan, lukt je toch niet enzovoort. Tot het moment dat ik in een meditatie mezelf  weer op de duikplank zag staan. Doordat ik een keer een lelijke smakkerd had gemaakt in het zwembad was ik heel voorzichtig geworden.

Duikplankellende
En ging het daardoor ook altijd ook mis op de duikplank, veren en met een mooie boog springen, in mijn hoofd ging het altijd goed in de praktijk lukte het nooit. Mijn benen blokkeerden en ging ik er altijd als een zandzak vanaf. Maar omdat ik het in mijn hoofd goed ging doen wilde ik ook dat de juf ging kijken, maar die was afgeleid en de meiden langs de kant maar roepen je kan het niet, laat maar, begin er maar niet aan, lukt je toch niet!

Pats! De enorme bubbel in mijn hoofd was er niet meer, vanaf dat moment heb ik er geen last meer van gehad.

De duikplank ervaring was in mijn hoofd gaan groeien zonder dat ik het door had, hoogstwaarschijnlijk ook nog wel wat bij gevoed door andere ervaringen en voor je het weet is het opeens een heel groot ding in je hoofd geworden. Mediteren is dus veel meer dan stil zitten en een moment voor jezelf nemen.

Loopmeditatie
Doordat ik me nog meer verdiep in mediteren en meditatie workshops geef, kwam ik het boekje tegen van Tich Nhat Hanh, waarin wandelmeditaties staan omschreven. De eerste wandelmeditatie pas ik nu al enkele weken toe, het is een hele gemakkelijke meditatie die je elke keer weer blij maakt en iedereen kan toepassen. Glimlachen! Glimlachen terwijl je loopt. Telkens als je gaat lopen ga je glimlachen en als je het even vergeet even weer bij stilstaan en glimlachen. Het werkt echt heel positief, ik word er echt heel vrolijk van! Probeer het maar! En als je iemand tegenkomt met een glimlach op het gezicht geef dan een knikje of een groet ter herkenning.

Hier vind je het filmpje van neuroloog Steven Laureys

Een nieuwe Lente

Elke dag geniet ik met volle teugen van de natuur als ik met mijn hond, Suus over de dijken langs het Reitdiep loop. Ik merk dat ik veel meer in het hier en nu ben en elk vogelgeluid bewust opmerk. Niet alleen in de natuur is de lente begonnen ook in mijn leven begint weer een nieuwe Lente.

Zo heb ik de afgelopen periode veel tijd geïnvesteerd om een kamer tiptop te krijgen als praktijkruimte. Een mooie ruimte waar ik mensen kan ontvangen om Reiki te mogen geven. Heb ik een extra cursusdag gevolgd voor Jikiden Reiki, zodat ik nu ook mensen kan behandelen met bijvoorbeeld een burn-out. En heb ik afgelopen week mijn eerst meditatie les mogen geven.

De tijd is nu rijp
Het is niet nieuw dat je door een gebeurtenis wakker wordt geschut om te ervaren waar je passie ook alweer ligt. Het was echt wel even slikken toen duidelijk werd dat er geen plek meer voor mij was als Raadslid. Maar haast als vanzelf komt alles waar mijn passie ligt weer op mijn pad, zoals Mediteren, Jikiden Reiki, Boeddhisme, Kabbalah leer. Alsof het universum me een sein geeft nu is het leuk genoeg geweest de tijd is er rijp voor.  

Onzekerheden
Tegelijk ook een tijd vol onzekerheden en dingen loslaten maar ik heb geleerd om vertrouwen te hebben dat het goed gaat komen. Misschien niet precies zoals ik het in gedachten had maar toch. Het is als het vertrouwen dat het elk jaar weer Lente wordt, je ziet dat de bomen nog kaal zijn maar je weet ook dat de bladeren terugkomen, de bloemen gaan bloeien en dat er nieuw leven komt.

Laat maar komen
Wat het me allemaal gaat brengen ik weet het niet, wel zie ik de positieve beweging, heb ik de eerste afspraken staan voor een Reiki behandeling. En vragen mensen of het ook mogelijk is om op een andere dag meditatie lessen te krijgen. Hoe mooi is dat? Laat de nieuwe Lente maar komen ik ben er klaar voor!

Voor Johan,

Schapen voor Johan

Vandaag zou je 59 jaar zijn geworden, maar het liep anders. Altijd als ik met Suus een rondje loop en de schapen blaten weet ik dat je nog dichtbij bent. En ik kan me vergissen, maar soms als ik wat loop te piekeren roept er altijd wel een schaap nog harder beeehhhh! En dan moet ik lachen en denk ik, het komt wel goed hè?

Omdat mijn afscheidsrede op mijn oude webpagina stond en ik de herinneringen aan jou ook hier wil bewaren  plaats ik hem nog een keer met een hele mooie foto natuurlijk, voor jou Johan. 

In zoveel mooie herinneringen blijf je bij ons.

Ieder mens zou van jou kunnen leren, hoe eenvoudig je leefde, hoe je plezier had in de kleinste dingen van het leven. Je gaf niets om bezittingen, je had samen met je vrienden zelfs de grootste lol toen je fiets was gestolen en je je schouders ophaalde omdat je niet wist wat je nu met het sleuteltje moest doen.

Je kon ook heerlijk plagen, Petra Brouwer koekjeskauwer dat vond je leuk! Maar je kon me ook echt verrassen die keer dat ik rond etenstijd langskwam om dingen te bespreken dat je speciaal  voor mij bami had meegenomen uit de supermarkt zodat ik niet met lege maag naar huis ging.

Je hield van muziek van James Last tot BZN, maar wist er ook altijd een zootje van te maken nu we je laatste muziekwens willen klaar leggen blijkt er geen een CD heel.

Grapjes maken deed je op je eigen manier, gewoon een schaap nadoen Beeehhh gepast of ongepast maakte niet uit iedereen lachen, gisteren liep een van je medebewoners langs je slaapkamer Beeehhh hoorden we roepen. We hebben tijdens je ziek zijn gemerkt hoe geliefd je was, allemaal kwamen ze nog even buurten kijken hoe het nou toch met je ging. Stoere mannen die vertelden dat ze eigenlijk moesten huilen maar toch niet deden, andere die wel goed op je zouden letten.

Ook de begeleiders van het huis kwamen ons vertellen dat ze voor jou een speciaal plekje in hun hart hadden.

Dat doet ons allemaal zo goed,

Donderdagavond heb ik samen met jou je laatste sigaretje gerookt, ach eigenlijk ging het al niet meer je was moe je was op.

Je lijfspreuk was “komt wel goed hè?”  En bovendien alles was goed wat voor voorstel er ook gedaan werd.

Ze zeiden dat je een verstandelijke beperking had, maar weet je die mensen zijn niet wijs als er iemand op een spiritueel hoger niveau zat was jij dat wel.

Dag lieve grote broer van me,

Beeeehhhh!

Complimenten

Complimentjes

Ja ik loop op de zaken vooruit,  1 maart is de Nationale complimenten dag. Ach ik doe alles toch al anders dan ieder ander. Dus waarom vandaag niet alvast wat complimenten uitdelen?

Alhoewel, zo gemakkelijk vinden wij Nederlanders en vooral ook Groningers dat niet. Ik zal nooit vergeten hoe een collega het echt niet trok dat hij, na een cursus dag,  achterover moest leunen en complimenten van collega’s in ontvangst moest nemen zonder erop te reageren.

Vrouwen zijn er ook heel goed in om complimenten weg te wuiven, bijvoorbeeld als het om uiterlijk of kleding gaat, ach ja die broek heb ik een keer op de markt gekocht niks bijzonders hoor. Vind je mijn haar leuk zitten? Ik moet anders nodig naar de kapper! Herkenbaar?

Leuk vond ik daarom de site jebentmooi! Helaas is de dame die het concept heeft bedacht er mee gestopt. Het idee was om op willekeurige plekken (bij voorkeur op spiegels) post-its te plakken met complimentjes, zoals Je bent mooi! Wat straal je vandaag! Ik heb het eens gedaan op het werk, echt een succes collega’s kwamen erover in gesprek en liepen ook met een mooie glimlach over de afdeling.

Jezelf complimenten geven is volgens mij al helemaal een taboe, eerder benadrukken we liever hoe dom we hebben gehandeld en waarom een ander het wel voorelkaar krijgt om een leuke baan te vinden maar jij er altijd weer naast zit. Er speelt wat af in ons hoofd! Onze ego gaat graag aan de haal met je gedachten. Gelukkig kun je dat ook ombuigen heb ik gemerkt. Dus daarom maar een compliment aan mezelf. Vandaag is het dan zover mijn website is klaar! En daar ben ik best trots op.

Maar! Eerlijk is eerlijk, ik had het niet gered zonder de helpende hand van a boerema design. Heel dankbaar ben ik voor het deskundig advies van Alex en het technisch ontwarren van mijn puzzel die ik had gecreëerd van mijn website. 

Ik hoop dat jullie hem net zo mooi vinden als ik.  Ik loop in ieder geval te stralen vandaag, maar dat kan ook komen omdat het zo’n mooie bijzondere dag is om het levenslicht te zien!

Gek op Gronings

De boudel in’t hoeze

Als geboren en getogen Stadjer heb ik het geluk dat de wortels van mijn ouders in het Oost Groningse liggen. Zo heb ik een schat aan woorden meegekregen waar mijn stadse klasgenootjes nog nooit van hebben gehoord. Zo ging er bij ons dagelijks een swilkje op tafel voor we gingen eten. En kreeg je een pleverkouke bij de koffie ver voordat de eierkoek bekendheid kreeg bij een dieet goeroe.

Maar was je ook zwaar beledigd als een tante je vertelde “zugst ter goud uut wicht”, weer een paar kilo aangekomen dus.

En ook als kind verwarrend, zo had ik een oom die Evert heette en de familie het vaak had over  “dei het lóie everd op rogge terwijl de man bijkans dag en nacht aan het werk was.

Zo zijn er ook dingen die zich slecht laten vertalen in het Nederlands; “wat een boudel” of favoriet van mijn moeder als mijn vader sterke verhalen aan het vertellen was, “Oal kou moaze” Welke ik ook leuk blijf vinden; Jaaa joe mainen aal wat, kan je te pas en te onpas roepen.

Ook leerde ik van een nichtje dat als je een paling had gevangen je de hengel hoog moest houden, anders kreeg je de “haile boudel in’t hoeze”!

Veel later toen ik met hetzelfde nichtje naar de jeugdsoos ging, begreep ik niks van een jongen die met mij wilde “brommers kiek’n” Jee wat een rare vent (hij zag er nog wel zo leuk uit) wat is daar nou aan!

Pas, 35 jaar later,  bij de serie van Herman Finkers “jonge leu en oale groond” viel het kwartje! Oh dat wilde de jongen met mij doen! Waist wel?

Mijn moeder had me alleen maar geleerd “nait te dicht bie wotter komen” niks over brommers!

Het Gronings is leuk! Echt zou toch jammer zijn als dit verloren gaat.

Ondertussen ben ik druk bezig mijn website te verbouwen, stilzitten is er niet meer bij! Joe heuren nog van mie!

Smoesjes

Suus

Je hebt van die mensen die de dingen altijd maar gewoon doen, ramen lappen, stofzuigen,  afwassen,  opruimen enzovoort.  Ik niet.

Ik bedenk altijd smoesjes om het uit te stellen niet te hoeven of eindeloos uit te stellen.

Gewoon denken dat morgen er altijd een betere dag voor is, zoals stofzuigen en vloer dweilen, immers ’s middags wordt het toch weer vies als Suus uitgelaten en met vieze poten weer thuiskomt.

En ik heb het niet alleen met huishoudelijke klussen hoor, ook mijn administratie bijwerken is een uitstekend werkje voor dagen als het buiten regent,  maar als het dan zo’n druilige dag is moet ik nodig dat ene boek verder uitlezen op de bank hangen met lekkere thee want dat hoort met slecht weer. Logisch.

Zo ben ik al minstens een jaar in mijn hoofd bezig om mijn website een nieuwe boost te geven.  Het is in WordPress gegoten en ik heb een heuse cursus aangeschaft om het helemaal zelf te kunnen inrichten. Ermee werken kan ik al, het invul gedeelte zoals leuke blog berichten, foto’s plaatsen. Ook heb ik al een workshop blog berichten schrijven  gevolgd bij het Kennisplein van MJD, waar ik ook als vrijwilliger werk. Dat is niet het probleem. De inrichting wel, waar moeten de knoppen zitten met een logische indeling.

Ik hoop oprecht dat ik niet de enige ben die hier tegen aan loopt. Er moeten toch meer mensen zijn die worstelen met smoesjes in hun hoofd.  Lijkt mij zo, maar ik hoor graag jullie reacties. 

Mogelijk dat ik DE oplossing heb gevonden, getuige dat hier nu een blog bericht tot stand is gekomen. Ik moet van mezelf smoesjes bedenken om het WEL te doen. Probeer het maar eens, dat is niet te doen.

De brug stond open dus heb ik de ramen maar gelapt. Kortom je denken is behoorlijk bezig je voor de gek te houden, vooral als het om onzekerheden gaat, kan ik dat wel? Dat stemmetje heb je vast weleens gehoord. Morgen maar doen stel je voor dat ik het verkeerd doe, het is zo vertrouwd in je brein dat je het toe laat en er mee doorgaat.

Ik ben er behoorlijk klaar mee en ik denk dat dat dezelfde knop is als toen ik stopte met roken, nu ben ik er echt klaar mee hier heb ik geen zin meer in, de sigaret die me in zijn macht heeft . Ik ben gestopt en ja af en toe ruik ik nog zo’n wolkje van sigarettenrook in het voorbijgaan en vind ik het stiekem nog lekker ruiken maar moet er echt niet meer aan denken dat ik daar nog weer aan ga beginnen.

Ik hoop dat het bij de smoesjes net zo gaat werken. Het is vandaag een prachtige dag om er mee te beginnen! Cursus boek ligt al klaar op tafel, de eerste blog, goed nog niet op de site maar wel op Facebook. Alleen jammer dat Suus er nu nog even uit moet, ze wil zo graag nog even over de dijk lopen